kies de beste bril

Een nieuwe bril uitzoeken is niet gemakkelijk. Want past de bril wel bij je gezicht en stijl? Valt het montuur niet teveel op of juist wel? Welke kleur bril is geschikt? Allemaal vragen die iedere (nieuwe) brildrager maar al te goed kennen. Met deze vragen gingen wij naar een styliste die ons hier alles over kon vertellen.

Blijf altijd trouw aan je persoonlijkheid

Op de allereerste plaats is het belangrijk dat je stil staat bij je persoonlijke stijl. Sta je graag volop in de spotlights of trek je liever niet zoveel aandacht? De styliste maakt onderscheid in drie verschillende types. Als eerst komen de mensen die kiezen voor een natuurlijke look die vooral comfortabel is. Het liefst een brilmontuur die niet zoveel opvalt. Dan heb je mensen die het liefst een klassiek montuur dragen, maar die toch mee willen gaan met de laatste trends in brillen.

De bril vormt een onderdeel van hun look. Deze mensen kiezen vaak voor een bril die een goede balans biedt tussen stijl en kwaliteit. Tot slot zijn er het type mensen dat een bril zien als een accessoire. De bril moet een mode-item zijn en echt opvallen. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan welke type je zelf bent. Laat je in ieder geval nooit een bril aanmeten die niet bij je persoonlijke stijl past.

Rekening houden met de vorm van je gezicht

Het is essentieel om rekening te houden met de vorm van je gezicht wanneer je een nieuwe bril gaat kopen. Wij kunnen een spectrum opstellen waarbinnen je de ideale bril voor jou gezicht kan kiezen. Mensen die een hoekig gezicht hebben (of driehoekig, vierkant of langwerpig) kunnen het besten kiezen voor een bril met zachte lijnen. Als je een rond gezicht hebt, of ovaal, kies dan bij voorkeur voor een bril moet hoekige lijnen die de gezichtslijnen in evenwicht brengen.

De andere elementen die bepalend zijn voor de keuze van een bril zijn de wenkbrauwlijn en de neus. Heb je een lange neus, dan zal het geen probleem vormen wanneer je een bril opzet met een zware neusbrug. Ben je echter gezegend met een kleiner exemplaar, kies dan voor een bril met een hoog opstaande neusbrug. Ook is het ideaal wanneer het montuur de lijn van je wenkbrauwen volgt, dit zorgt voor eenheid in je gezicht. Lees hier meer over welke bril het beste bij je gezicht past.

Bepaal het kleurbeeld

Simpel gezegd kunnen we spreken van koude en van warme kleuren. Bekijk welke ondertonen van belang zijn bij je eigen huid, zo kun je de perfecte match vinden. Heb je een warme kleurtoon? Kies dan met name voor een warm gekleurde bril, zoals okergeel en kastanjebruin. Heb je een ietwat koudere ondertoon, kies dan een montuur met een frisse teint zoals blauw.

De kleur van je ogen spelen ook een grote rol bij het bepalen van het kleurbeeld. Een brilmontuur met een blauwe ondertoon benadrukt blauwe ogen. Daarnaast moet je rekening houden met de kleur die het meest voorkomt in je garderobe. Kies dus voor een kleur die je het liefst draagt. Zo vloeit de bril moeiteloos samen met je favoriete kleding.

Rekening houden met je dagelijkse bezigheden

Draag je de bril contstant? Of zet je ‘m vaak op en af? Het is belangrijk voor de keuze van een nieuwe bril dat je rekening houdt met de dingen die je in het dagelijks leven doet. Wanneer je de bril vaak op en af doet kun je beter kiezen voor een bril die wel tegen een stootje kan. De dagelijkse bezigheden kunnen ook de keuze voor een kleur bepalen. Kies een bril die functioneel is!

Verdiep je in de trends in brillen

Volgens onze styliste zou je ongeveer iedere drie jaar van bril moeten wisselen. Is het niet dat de kans groot is dat er andere glazen in moeten, dan wel dat de trends in brillen niet meer zijn zoals toen je de bril kocht. Blijf up-to-date wanneer je er graag bij de tijd bij loopt. Retro brillen en ronde brillen blijven de laatste jaren erg in trek. Ook genoeg andere vormen winnen terrein.

Vergeet ook niet om voor aanschaf van een nieuwe bril even je zorgverzekering te checken! Het kan namelijk zijn dat je recht hebt op een gratis montuur of dat je een aardig bedrag terug krijgt. Kijk voor meer informatie op de website van Poliswijzer.nl