ben ik kleurenblind

Kleurenblindheid staat bekend als moeite hebben met het onderscheiden van kleuren. Je hebt er vast wel eens iemand over horen praten. Mensen die last hebben van kleurenblindheid vinden het lastig om kleuren te herkennen en om kleuren te onderscheiden. In dit artikel lees je meer over deze aandoening die voorkomt bij één op de twaalf mannen en één op de 250 vrouwen.

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat mensen die last hebben van kleurenblindheid alleen zwart en wit kunnen zien. Kleurenblinden zie echter wel kleuren, maar vinden het lastig om kleuren te herkennen en te onderscheiden, van één of meerdere kleuren. De meest voorkomende variant van kleurenblindheid is het niet kunnen onderscheiden van de kleur groen en rood. Het komt echter ook voor dat mensen met deze aandoening alle kleuren herkennen als één kleur.

Hoe ontstaat kleurenblindheid?

Aan de achterkant van het oog, ook wel het oogbol genoemd bevindt zich het netvlies. Het netvlies bestaat uit twee soorten ontvangers die licht oppakken. Dit noemt men staafjes en kegeltjes. Als het donker is zie je via de staafjes en als het licht is zie je via de staafjes en kegeltjes. De kegeltjes hebben als functie om de kleuren groen, rood en blauw te zien. De kegeltjes sturen vervolgens signalen via de oogzenuw naar je hersens. Je hersens zorgen ervoor dat je kleuren kunt waarnemen en herkennen. Als je last hebt van kleurenblindheid dan werken de kegeltjes niet goed.

Is kleurenblindheid erfelijk?

Ja, helaas wel. Kleurenblindheid is een erfelijke aandoening. Het wordt veroorzaakt door een fout in het X-chromosoom. Ongeveer één op de 250 vrouwen en één op de twaalf mannen hebben een vorm van kleurenblindheid. Mannen hebben vaker last van kleurenblindheid omdat zij één X-chromosoom hebben en vrouwen twee. Vrouwen hebben enkel last van kleurenblindheid wanneer er een fout in beide X-chromosomen zit.

Heb ik last van kleurenblindheid?

De meeste mensen ontdekken pas dat ze last hebben van kleurenblindheid wanneer ze een eenvoudige test hebben gedaan. Deze testen worden bijvoorbeeld bij de schoolarts afgenomen, maar ook de opticien kan een kleurenblindheidtest afnemen. Er zijn ook eenvoudige oefeningen waarmee je zelf kunt vaststellen of  je last hebt van kleurenblindheid, of dat je moeite hebt met het herkennen van kleuren. Bekijk bijvoorbeeld de bovenstaande afbeelding.