Er zijn veel verschillende soorten contactlenzen. Als je voor het eerst lenzen moet kiezen, weet je vaak niet welke het beste bij jou passen en welke eigenschappen de verschillende soorten contactlenzen hebben. Hieronder zetten we de verschillende soorten contactlenzen voor jou op een rijtje zodat je makkelijker kunt kiezen.

Vormvaste lenzen

Als je kiest voor vormvaste lenzen, weet je in ieder geval dat je lenzen lang meegaan. Deze lenzen zijn goedkoop en gaan soms tot drie jaar mee. De lenzen zijn erg comfortabel. Het duurt echter wel naar verhouding lang voordat je ogen gewend zijn aan deze lenzen. De lens is namelijk relatief klein in vergelijking met andere lenzen.

Zachte lenzen

Het grote voordeel van zachte contactlenzen is dat des zeer dun is. Hierdoor neemt de zachte lens namelijk direct de vorm aan van de oogbal. Het gevolg hiervan is dat je oog, in tegenstelling tot bij vormvaste lenzen, binnen de kortste keren gewend is aan de lens. Je kunt ervoor kiezen om dag lenzen te dragen, maar zachte lenzen zijn ook beschikbaar als week-, maand- of zelfs als jaarlenzen. De kosten zijn wel hoger dan bij vormvaste lenzen omdat ze vaker vervangen moeten worden.

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn erg handig voor diegenen die overdag geen bril of lenzen willen dragen. Deze lenzen draag je de gehele nacht. Tijdens de nacht corrigeren de lenzen jouw ogen, waardoor je de hele dag scherp kunt zien zonder bril of lenzen. De gewenningsperiode is kort, maar nachtlenzen zijn relatief duur.

Gekleurde lenzen

Kleurlenzen worden veel gebruikt bij films. Deze lenzen veranderen de kleur van je ogen. Je kunt ze puur daarvoor dragen, maar je kunt ook kleurlenzen op sterkte aanschaffen zodat je zowel een andere kleur ogen krijgt als een betere kijk op de wereld.