Tegenwoordig is zo goed als alles online te koop, zo ook een nieuwe bril. Wanneer je online aan het surfen bent op zoek naar een nieuwe heb je de keuze uit duizenden monturen. De maten van een bril zijn dan wel noodzakelijk. In allerlei soorten en maten, overzichtelijk bij elkaar en gesorteerd op type, maat en kleur. Het kan zijn dat wanneer je een bril hebt gekocht en deze thuis op de deurmat ligt dat de bril toch niet helemaal prettig zit.

In dit artikel een aantal tips waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuwe bril. Denk hierbij aan de breedte van het montuur, het meten van de pupilafstand, de hoogte van het glas, de neusbrug en niet te vergeten de bril veren.

De afmetingen van het montuur

De opticien kan je natuurlijk helpen als het gaat om de juiste afmeting van de bril. Wil je een bril online kopen, dan doe je er goed aan om ook bezig te zijn met de afmetingen, naast dat je de bril natuurlijk mooi moet vinden. De juiste afmeting van het montuur zorgt ervoor dat de bril goed zit en deze geen irritaties veroorzaakt. Je nieuwe bril moet natuurlijk goed zitten en prettig dragen.

Draag je al een bril? Kijk dan eens naar de binnenkant van de bril veren, hier vind je veelal drie cijfergroepen die je waarschijnlijk niet eerder zijn opgevallen, of dat je weet wat deze cijfers betekenen. Die getallen vormen de afmetingen van diverse onderdelen van het montuur in millimeters. De cijfers betekenen in chronologische volgorde staat er als eerst de glasdiameter, brugbreedte en de lengte van de brillenpootjes. Hier kun je rekening mee houden als je een nieuwe bril zoekt.

Glasdiameter

De glasbreedte wordt als één glas gemeten. Dit is vanaf je neusbrug tot aan het uiteinde van de andere kant van het glas. Deze diameter kan nogal verschillen per merk montuur. Hoe breed jij dit wilt hangt af van je stijl en persoonlijke voorkeur. Brillen mogen in ieder geval niet breder zijn dan je gezicht.

De neusbrug

Dit is de breedte tussen beide brillen glazen in, het gebied dat op je neus steunt. Deze maat is afhankelijke van hoe groot je neus is en de afstand tussen de ogen. Wanneer je een smallere neus hebt, of wanneer je ogen dicht op elkaar staan dan kun je het beste kiezen voor een bril met een breedte van 15-18 millimeter. Wanneer je kiest voor een bril met een bredere neusbrug dan kan de bril van je neus schuiven.

Mensen die een bredere neus hebben en/of een grotere afstand hebben tussen beide ogen kunnen kiezen voor een bril met een breedte van 18-20 millimeter. Anders dan het schuiven kan het montuur nu gaan knellen, waardoor je rode plekken krijgt. Er zijn brillen die verstelbare neusbruggen hebben.

Lengte van de brillenpootjes

De brillenpootjes (ook wel bril veren genoemd) kunnen meestal versteld worden bij de opticien. Dit kan vaak ook als je de bril online hebt gekocht. Als je toch liever een “kant en klare” bril wilt dan moet je er rekening mee houden dat de veer lengte veelal rond de 140 en 150 millimeter is.

Pupilafstand (PD maat)

Met een meetlat meet je gemakkelijke de afstand vanaf het midden van de pupillen. Het maken van deze meting maakt het makkelijkere om een geschikte bril uit te zoeken. Tot slot nog enkele handige tips.

Bovenrand & onderrand montuur

De bovenrand van het montuur mag niet boven de wenkbrauwen uitsteken, dit kan er apart uitzien. De onderrand van de bril kan de huid irriteren of knellen. De onderkant van het montuur mag je wangen niet aanraken. Zelfs niet wanneer je lacht.