oog irritatie

Iedereen herkent dit wel, geïrriteerde ogen. Droog weer, tabaksrook en zwembadwater zijn enkele van de dingen die ertoe kunnen leiden dat de ogen rood worden, bloeddoorlopen, jeuken en zelfs pijnlijk zijn. In feite kost het slechts een klein stofdeeltje om de ogen binnen enkele seconden geïrriteerd te maken. Maar wees gerust: deze ooggevoeligheid is de natuurlijke manier waarop ogen zichzelf beschermen tegen vervuiling.

Uien veroorzaken ook vaak geïrriteerde ogen, maar hoe komt dat? Bij het snijden van uien komen er syn-propanethiaal-S-oxide vrij. Nadat het je ogen bereikt, zorgt het ervoor dat de traanklier de traangluizen opent. Als je echter contactlenzen draagt, kan je mogelijk minder last van dit effect ondervinden omdat de lenzen fungeren als een beschermende laag.

contactlenzen

Soms zijn contactlenzen de oorzaak van uw irritatie, en dat is de reden waarom je de instructies van de optometrist moet volgen over hoe lang je de lenzen kunt dragen. Was ook altijd je handen voordat je je lenzen in doet. U kunt ook de volgende tips proberen om de irritatie te kalmeren.

Verbeter je dieet

Er zijn enkele mineralen en vitamines die je oculaire gezondheid kunnen verbeteren. Omega-3-vetzuren zijn bijvoorbeeld gunstig als het gaat om de bescherming van uw ogen. Overweeg daarom om vis aan je dieet toe te voegen. Je kunt ook supplementen overwegen als je niet genoeg omega-3 via het voedsel binnen krijgt.

Adequate waterinname is ook belangrijk voor het algemene oogcomfort en de gezondheid. Bij uitdroging kunnen de ogen niet genoeg tranen produceren en dit kan droge geïrriteerde ogen veroorzaken. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt, vooral na het uitvoeren van intense fysieke activiteit.

Gebruik oogdruppels

oogdruppels

Recept of vrij verkrijgbare oogdruppels kunnen helpen om de ogen te reinigen en voor smering te zorgen. Medicinale oogdruppels kunnen ook bepaalde oogaandoeningen behandelen, inclusief bacteriële infecties. Je mag ze echter alleen gebruiken na overleg met de arts. Als het ogen rood, droog of ontstoken zijn, kunnen oogdruppels tijdelijke verlichting bieden. Houd er rekening mee dat het wegspoelen van oogverontreinigingen in de douche of wastafel verdere schade kan veroorzaken als gevolg van verontreinigingen in kraanwater.

Geef je ogen voldoende rust

Sommige mensen kunnen hun computers uren en andere digitale apparaten urenlang gebruiken zonder problemen te ervaren, terwijl anderen oogirritatie kunnen ervaren, mogelijk als gevolg van droge ogen of andere onderliggende problemen. Hoewel het droge-ogen-syndroom ongemak veroorzaakt, veroorzaakt het geen verlies van het gezichtsvermogen.

Optometristen hebben echter ontdekt dat het blauwe licht dat door schermen wordt uitgezonden de hoofdoorzaak is van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Daarom is het belangrijk om een ​​computerbril te gebruiken.

Draag zachte contactlenzen

Als je last hebt van droge ogen bij het dragen van contactlenzen, overweeg over te schakelen naar gemaakte contactlenzen speciaal voor droge ogen. Deze contactlenzen helpen de door ooglenzen veroorzaakte symptomen van het droge oog te verminderen. Met de verscheidenheid aan nieuwe contacten en op de markt, mist u geen contactlenzen die comfortabel zijn om te dragen.