Ook je net aangeschafte bril slijt, net zoals je favoriete broek of die ene paar schoenen waar je gek op bent. Hoe onderhoud je een bril? Hoe langer je de bril hebt, hoe groter de kans op bijvoorbeeld doffe plekken op het montuur. Alles over brillen geeft je graag tips hoe je lang plezier hebt van je bril. Helaas is alles aan slijtage onderhevig, net zoals je nieuwe bril.
Na verloopt van tijd komen er hoe dan ook witte of doffe plekken op een kunststof bril. Dit is normaal en heeft niet met de kwaliteit van het materiaal te maken. Een bril krijgt namelijk constant van alles te verduren. Misschien wel meer dan de lak op een auto. Zo staat een bril voortdurend bloot aan de huid, haarlak, cosmetica en allerlei zalfjes.
Wanneer je de bril neerlegt
Als je de bril op of afzet, probeer dit dan altijd met twee handen te doen. Maak je bril schoon met een speciaal brillendoekje (van microvezel). Het doekje dat bij de bril wordt geleverd is gemaakt van dit materiaal om krassen te voorkomen. Als je bril ernstig vervuild is dan kun je de glazen het beste schoonmaken met lauwwarm water en een klein beetje neutrale zeep. Gebruik geen afwasmiddel met citroengeur! Deze zuren tasten de coating aan van je bril. En tot slot, leg de bril nooit rechtstreeks op de glazen neer. Het liefst alijd van boven met de veren uitgeklapt. Gebruik je de bril enige tijd niet? Bewaar ‘m dan in de bijgeleverde brillenkoker.
Je bril schoonmaken
Maak je bril altijd schoon met het bijgeleverde brillendoekje en speciale brillen spray, deze is verkrijgbaar in iedere optiekwinkel. Gebruik in ieder geval geen tissues of stof, deze laten namelijk stofdeeltjes en vezels achter die vervolgens weer krassen veroorzaken. Schoonmaakmiddelen of glasreinigers tasten in de meeste gevallen de coating (beschermlaag) aan van het montuur of de brillen glazen. Als je vuil en stof wilt verwijderen dan kun je de bril het beste spoelen met lauwwarm water.
Tips
- Als je haarlak gebruikt, spuit dan eerst de haarlak en zet daarna je bril op. Als je niet zoveel ziet zonder een bril zet dan eventueel een oud montuur op.
- Zorg dat je het montuur niet blootstelt aan temperaturen die boven de 65 graden uitkomen. Laat je brilmontuur op een warme zomerdag dus niet in de auto liggen, en zet de bril af als je een sauna binnenstapt.
- Ook temperatuurwisselingen zijn niet goed voor je montuur. Je kunt beter niet voor de open haar gaan zitten als je net uit de vrieskou komt.