hoe werkt een oogmeting

Heb je twijfels of je een bril nodig hebt, of wil je gewoon weten hoe een oogmeting in z’n werk gaat? Wanneer je een bril koopt is het in ieder geval altijd aan te raden om eerst een oogmeting te doen. Zo weet je dat je scherp ziet. Het kan namelijk maar zo zijn dat je sterkte niet meer was wat het eerst was. De oogmeting is bij verreweg de meeste opticiens gratis.

1. De huidge sterkte wordt bepaald

Wanneer je al een bril hebt dan wordt vaak eerst de sterkte daarvan gemeten met een zogenoemde topsterktemeter. Na de oogmeting wordt de uitkomst hiervan vergeleken met de uitkomst van je oogmeting. Dit om eventuele oogafwijkingen en wijzigingen te bepalen.

2. Een objectieve oogmeting

De daadwerkelijk oogmeting begint bij de meeste opticiens met een automatische meting. Dit met behulp van een Autorefractor, een oogmeetcomputer. De autorefractor meet de technische sterkte en de afwijking van je ogen. Je plaatst je kin voor het apparaat waarna je een afbeelding ziet. Deze afbeelding is eerst scherp en wordt daarna onscherp. Deze snelle oogmeting geeft een prima indicatie voor je benodigde sterkte, voor een volledige oogmeting is echter meer informatie nodig.

3. De verwachting wordt in kaart gebracht

Het is van groot belang voor de opticien dat hij weet wat je verwachtingen zijn van je nieuwe bril. Want het kan zijn dat je er beter mee wilt kunnen zien van veraf, of dat je niet zoveel hoofdpijn meer hebt. In dit artikel kun je lezen waar je op moet letten wanneer je een nieuwe bril wilt kopen.

4. De geschiedenis van je ogen vastleggen

Om de (toekomstige) brildrager goed te kunnen helpen is het nodig om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de geschiedenis van je ogen. Daar is inzicht voor nodig door in je optische voorgeschiedenis te kijken. De opticien in kwestie kan vragen naar oogafwijkingen of ziektes die voorkomen bij vrienden of familie. Ook het gebruiken van medicatie kan invloed hebben op een oogmeting.

5. Gezichtsscherpte wordt in beeld gebracht

Voor deze stap zal de opticien je naar een aparte ruimte binnen zijn of haar optiek winkel brengen. Hier is een speciale oogmeetruimte ingericht. Hier wordt bekeken of je scherp ziet met je huidige sterkte. Dit heet een visus of gezichtsscherpte. Deze gezichtsscherpte wordt afzonderlijk bepaald en voor beide ogen samen.

6. Het vaststellen van je nieuwe correctie

Naar aanleiding van de bovengenoemde punten wordt je nieuwe oogcorrectie vastgesteld, en worden er nog een aantal metingen uitgevoerd. Namelijk de veraf-meting en de dichtbij-meting. Bij de veraf-meting wordt de zogenoemde sferische meting uitgevoerd, dit bepaald of je ver- of bijziend bent. Je kijkt naar een serie van letters en/of cijfers terwijl er verschillende brillen glazen voorgehouden worden.

Daarna wordt de cilindersterkte bepaald. In een aantal gevallen speelt de bolling van je oog ook een rol bij de benodigde correctie. Dit wordt getest door naar een afbeelding te kijken van bolletjes, in een cirkel of een andere (ronde) vorm. Intussen stelt de opticien een aantal vragen. Op deze manier wordt de cilindersterkte bepaald. Zodra deze bepaald is wordt dit met de resultaten van de veraf-meting gecombineerd.

De dichtbij-meting is van toepassing wanneer je moeite hebt om een boek of tekst op een beeldscherm te lezen. Deze test wordt uitgevoerd op een beeldscherm, waarbij er leeskaartjes voorgehouden worden. Ook hier wordt gebruik gemaakt van brillen glazen om de sterkte te bepalen en wordt er bekeken vanaf welke afstand je de teksten het beste kunt lezen.

7. De samenwerking tussen beide ogen

Nadat de opticien de feitelijke oogmeeting heeft uitgevoerd worden er nog een aantal test gedaan om de samenwerking van je beide ogen te bepalen. De balans wordt hierbij gemeten en bekijkt de opticien de balans tussen beide ogen en of je ogen diepte kunnen zien.

8. Het advies

De opticien zal zijn of haar bevindingen met je delen en zal eventuele vragen beantwoorden. Vaak komt er een advies over het soort glazen dat je het beste kunt nemen. Ook de afwerking en bewerkingen, zoals het ontspiegelen van glazen en dunne brillen glazen. Ook wordt de verwachting van de nieuwe bril besproken. Een oogmeting wordt echter wel vaak uitgevoerd op basis van je persoonlijke en huidige situatie.