hoe werkt het oog

Hoe werkt het oog? Wellicht een van de meest belangrijkste dingen die ervoor zorgen dat wij alles om ons heen kunnen zien. De ogen waarschuwen bijvoorbeeld voor gevaar, we lezen er een boek mee of kijken een spannende film. Maar hoe werken onze ogen? En wat doe je eraan als je niet goed ziet?

Wanneer je ergens naar kijkt dan vangen de ogen zogeheten lichtgolven op uit de omgeving. De lenzen die binnenin je ogen zitten bundelen deze golven. Deze bundeling van het licht valt vervolgens op het netvlies en wordt verstaald naar een zenuwimpuls. Deze impulsen moeten de hersenen verwerken, pas dan ben je jezelf er bewust van wat je ziet. Dit gehele proces gaat natuurlijk razendsnel!

Van eerste zenuwimpuls tot plaatje

De lichtbundel heeft het binnenste gedeelte van de lens gepasseerd en gaat door naar het ‘glas achtige’ lichaam. Dit lichaam is een soort gelei die ruimte tussen het netvlies en de lens opvult. Op het moment dat het licht op dit netvlies valt komt het op een ‘gele vlek’ terecht. Op deze plek liggen de zenuwen van het netvlies.

Die zintuigen van het oog worden gevormd door miljoenen kegeltjes en staafjes. Hier worden de zenuwimpulsen omgezet in licht. Daarna verwerken je hersenen die impulsen het tot een plaatje. Deze beelden worden over elkaar geprojecteerd waardoor er een ruimtelijk effect ontstaat. Op die manier kunnen we diepte waarnemen.

Dichtbij kijken en veraf kijken

Om alles van dichtbij en veraf te kunnen zien hebben je beide ogen lenzen nodig. Wij beschikken over een binnenste en buitenste lens. De lens aan de buitenkant bestaat uit het hoornvlies en een oogkamer. Dit hoornvlies is de harde doorzichtige buitenkant van het oog. De eerste laag licht gaat hier doorheen. De oogkamer bevindt zich tussen dit hoornvlies en de iris. De lichtgolven moeten hier ook doorheen, daarom wordt dit ook vaak de lens genoemd.

Vanaf het moment dat er licht door het hoornvlies en de oogkamer gaat valt het licht op de lens aan de binnenkant. Deze werkt in principe hetzelfde zoals we dat zien bij een fotocamera. De binnenkant is soepel en kan van vorm veranderen. Vanwege de vorm kunnen we zowel dichtbij als veraf scherp zien. Dit scherpstellen gebeurd door de kleine spiertjes in het oog.

Rondom de ogen

  • De oogleden zorgen ervoor dat het traanvocht om de ogen en het hoorvlies wordt verdeeld. Op die manier blijven de ogen vrij van vuil en droogt je hoornvlies niet uit.
  • De wimpers zorgen er samen met de oogleden voor dat er geen stofdeeltjes en troep in de ogen waaien.
  • Iris, die ook wel regenboogvlies wordt genoemd beschermt de ogen tegen overdadige lichtsterktes, zoals de felle zon. Het pigment binnenin de iris bepaalt de kleur van je ogen.
  • De oogrok is de buitenste laag van de oogbol. Onze oogspieren zitten hier aan elkaar verbonden en zorgen ervoor dat je de ogen heen en weer kunt bewegen.

Wanneer je niet goed kunt zien

Het kan door allerlei medische redenen zijn da je niet (meer) goed kunt zien. Leeftijd speelt hierbij vaak een belangrijke rol. In dat geval kun je het beste naar de opticien gaan. Wanneer je binnenstapt met klachten dan zal de opticien een oogmeting adviseren om te kijken wat er scheelt aan de ogen.

Met deze oogmeting is het duidelijk waarom je niet goed meer kunt zien. In het geval van een min sterkte of plus sterkte zal een bril of contactlenzen ervoor zorgen dat je weer scherp ziet. Op Alles over brillen kun je alvast rondkijken welke bril je leuk lijkt. Vergeet ook niet om het artikel ‘welke bril past bij mijn gezicht‘ te bekijken. Hierin staan handige tips waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe bril uit gaat zoeken!