sporten ooggezondheid

We weten allemaal dat bewegen goed voor je is. Maar kan sporten je ooggezondheid verbeteren? Is het niet om die extra kilo’s kwijt te raken dan is het wel voor het verbeteren van de gezondheid van het hart en zelfs het verbeteren van je humeur – actief blijven kan bijna elk aspect van jou gezondheid verbeteren. En daar vallen de ogen ook onder!

Verschillende belangrijke onderzoeken van het afgelopen decennium hebben concreet bewijs opgeleverd dat lichaamsbeweging een krachtig middel is om ernstige oogaandoeningen te voorkomen en te behandelen. En dat is geweldig nieuws, vooral omdat blindheid en slechtziendheid toenemen.

Groene staar

Glaucoom is de medische naam voor schade aan de oogzenuwen. Dit wordt meestal veroorzaakt door hoge druk in de ogen en kan verwoestend zijn. Zodra de zenuwen die het netvlies verbinden met de hersenen zijn beschadigd, kan het verloren gezichtsvermogen niet kan worden hersteld. Gelukkig als de waarschuwingssignalen van glaucoom op tijd worden ontdekt, kunnen medicijnen en regelmatige behandelingen het effect ervan verbeteren.

Gezonde veranderingen in levensstijl kunnen ook grote positieve gevolgen hebben. Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig sporten significant minder kans op glaucoom hebben dan mensen die dat niet doen. Mede doordat hoge bloeddruk een grote risicofactor is voor glaucoom.

Staar

Wanneer je last hebt van staar resulteert dit in troebel zicht. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, van letsel, ziekte, tot ouderdom. Omdat obesitas, hypertensie en diabetes allemaal risicofactoren zijn, kan lichaamsbeweging helpen om het risico op het ontwikkelen van staar te beperken. Eén ding is zeker: er is een sterke correlatie tussen meer sporten en minder risico lopen op staar.

AMD

Age-Related Macular Degeneratie of afgekort AMD is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid en blindheid, waardoor meer mensen last hebben van staar en groene staar bij elkaar. Zoals de naam al aangeeft is AMD sterk verbonden met leeftijd, maar zoals met andere hierboven genoemde aandoeningen kan algemene goede gezondheid het risico aanzienlijk verkleinen. Dit hangt gedeeltelijk samen met zuurstofrijk bloed naar de ogen, die wordt verbeterd door te gaan sporten.

Beginnen met sporten

Zelfs als je momenteel niet aan een van bovenstaande aandoeningen lijdt, kan regelmatige lichaamsbeweging nog steeds helpen! Het is heel gemakkelijk om in “dat zou mij niet gebeuren” te denken, maar de waarheid is dat preventie altijd beter is dan de remedie.

Bovendien kunnen kleine verbeteringen in levensstijl van invloed zijn op vrijwel elk aspect van jou gezondheid. Waaronder de gezondheid van de ogen. Dus waar wacht je op? Zoek een trainingsmaatje, maak een plan en begin vandaag nog aan een nieuwe gezondere levensstijl!