Je ogen zijn een kostbaar instrument. Als er iets mis is met je ogen zijn er veel dingen die je niet kunt of mag doen. Bij slecht zicht mag je geen auto rijden en bepaalde machines niet bedienen. Daarom is het belangrijk dat je zuinig bent op je ogen en bij klachten naar de huisarts gaat.

Deze kan je indien nodig naar een oogarts doorverwijzen. Het is absoluut belangrijk om aanhoudende klachten aan je ogen niet te negeren. Een veel voorkomende klacht is een trillend ooglid. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen.

Is een trillend ooglid gevaarlijk?

Oogartsen zijn van mening dat een trillend ooglid niet gevaarlijk is. Dat wil zeggen: de kans dat je er gezichtsschade van oploopt is vrijwel nihil. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat een trillend ooglid wel heel irritant is. Daar komt bij dat je oog kan uitdrogen door het trillende ooglid, omdat je vaak ook meer met je ogen gaat knipperen om het trillen te onderdrukken. Dit kan leiden tot irritatie en pijn aan je oog. Je kunt je oog vochtig houden met water maar hiervoor zijn ook speciale oogdruppels te koop bij de drogist. Zeker als je contactlenzen draagt is het belangrijk je ogen goed te verzorgen.

Een paar dagen geen contactlenzen in

Als je last hebt van een trillend ooglid dat langer aanhoudt is het aan te raden om je contactlenzen een dag of langer niet te dragen. Contactlensdragers wordt dan ook altijd aangeraden om naast hun lenen ook een goede bril achter de hand te hebben voor dit soort situaties. Je ogen rust geven is belangrijk als er sprake is van irritatie. Dit doe je door een bril te dragen, want een contactlens is hoe dan ook een ‘vreemd’ object in het oog wat op bepaalde momenten voor irritatie kan zorgen.

Wat kan ik doen tegen een trillend ooglid?

Als je last hebt van een trillend ooglid dan kan het zijn dat dit na een paar minuten vanzelf weer overgaat. Dit is bijvoorbeeld het geval als het trillen door vermoeidheid wordt veroorzaakt. Heb je een tijd ingespannen zitten turen, bijvoorbeeld op een beeldscherm of naar kleine lettertjes waardoor je je flink moest inspannen, dan is het vaak voldoende om je ogen even rust te gunnen om het trillen te laten stoppen. Als het trillen langer aanhoudt is het raadzaam om een afspraak bij de huisarts te maken.

Botox injectie

Als een ooglid blijft trillen dan kan de huisarts eventueel doorverwijzen naar een neuroloog. Deze kan een botoxinjectie in het oog geven om het trillen te laten stoppen. Het nadeel hiervan is wel dat dit middel slechts 2 tot  4 maanden werkt. Dan kan de injectie eventueel herhaald worden. Maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat de oorzaak van het trillen dan is weggenomen, zoals bijvoorbeeld een vermindering van stress of vermoeidheid. Het is daarom erg belangrijk om deze neven factoren goed te bekijken en actie te ondernemen om deze te verhelpen of te verminderen.