nieuwe bril kopen

Sta je op het punt om een nieuwe bril te kopen? Lees dan eerst deze handige tips, dan weet je precies waar je rekening mee moet houden! Overbrillen zet graag een aantal punten op een rij waar je op moet letten tijdens het uitzoeken van een nieuw montuur. Uiteraard willen opticiens je graag helpen bij het uitzoeken, maar het is nooit verkeerd om vast een beeld te vormen welke bril het beste bij je past.

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw brilmontuur dan is het handig om je persoonlijke smaak en voorkeuren op een rijtje te zetten. Dingen die bijvoorbeeld betrekking hebben op kleur, prijs maar ook materiaal. Via deze website kun je alvast naar hartenlust kijken welke merkmonturen jou het meeste aanspreken. De opticien kan ook een selectie maken van brillen die voldoen aan die wensen. Het is echter wel aan te raden om iemand mee te nemen tijdens het brillen passen.

Kies een bril die lekker zit

Tussen je gezicht en het bril montuur zitten drie punten waar de bril contact maakt, namelijk de oren en de neus. Als je een bril gaat passen moet je er goed op letten dat deze “contactpunten” goed aanvoelen. Het nieuwe montuur moet stevig op de neusbrug zitten, dit wil zeggen dat de bril zoveel mogelijk contact heeft met de neus, als dit niet zo is dan kan de bril van je neus wegglijden. Hier dien je met name rekening mee te houden als je een kunststof bril past. Een kunststof bril kan namelijk maar moeilijk aangepast worden na aankoop. De neusbrug van een brilmontuur die gemaakt is van bijvoorbeeld metaal laat zich gemakkelijker aanpassen.

tips nieuwe bril

De veren van de nieuwe bril mogen niet tegen de slaap aandrukken, dit kan hoofdpijn veroorzaken. Een goed aangemeten bril mag vanaf de zijkan slechts een kleine druk achter je oren geven. Wanneer je een te strak montuur past kunnen de brillenpootjes naar boven schuiven waardoor de bril alsnog van je neus glijdt.

Verschillende soorten glazen

Tot slot moet je bij de aanschaf van een nieuwe bril de keuze moeten maken voor het soort brillenglas. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit enkelvoudig, multifocaal of varifocale glazen. Zeker wanneer je een correctie nodig hebt voor veraf en dichtbij kun je het beste kiezen tussen bifocale en multifocale glazen. Bij de multifocale brillenglazen is er een “overgang” in het glas tussen de sterkte voor dichtbij en veraf, daardoor valt het minder op. Bij een bril waar bifocale glazen in zitten is deze overgang duidelijk zichtbaar.

Het hangt vooral van persoonlijke voorkeur af welk brillenglas het beste past. Daarom is het belangrijk dat je voor ogen hebt waar je de nieuwe bril voor gaat gebruiken. Is de bril bedoeld om veraf scherp te kunnen zien, bijvoorbeeld tijdens het besturen van een auto of wanneer je televisie zit te kijken? Wil je de nieuwe bril wellicht combineren met lenzen? Of zoek je een bril die geschikt is wanneer je voor een computer zit? Het antwoord op deze vragen maakt het voor jezelf en voor de opticien makkelijker welke eisen jij stelt aan een nieuwe bril.