ontstoken ogen

Ontstoken ogen zijn helaas een veelvoorkomende kaal waar iedereen ooit in zijn of haar leven mee te maken krijgt. De één is er echter gevoelige voor dan de ander, maar vrijwel ieder mens heeft er tenminste één keer in zijn leven mee te maken. Ontstoken ogen beginnen meestal met een geïrriteerd gevoel rondom de ogen. Vaak in combinatie met spontane jeuk en tranende ogen. Binnen de kortste keren kunnen je ogen knalrood worden.

Wanneer je last hebt van ontstoken ogen beïnvloed dit niet alleen het zicht, maar ook het dagelijks leven. Dit oogprobleem behoort dan ook tot één van de vervelendste problemen. Het is zelf mogelijk dat het zo pijnlijk is dat normaal televisie kijken of een boek lezen niet gaat. Het kan ook met één oog beginnen en dat het tweede oog op een later tijdstip aan de beurt is. Als dit het geval is ben je ver van huis. Ontstoken ogen zijn los van de irritaties meestal geen reden tot bezorgdheid. In bijna alle gevallen geneest het binnen enkele dagen.

De mogelijke oorzaken van ontstoken ogen

  • De meest voorkomende oorzaak van ontstoken ogen is een infectie. Wanneer deze infectie het hoornvlies irriteert is er spraken van een ontstoken oog. Het hoornvlies is het voorste transparante deel van het oog. De infectie wordt doorgaans veroorzaakt door een bacterie of virus.
  • Als je last hebt van hooikoorts klinkt een ontstoken oog aan een gevolg daarvan. Het veroorzaakt namelijk een allergische reactie waardoor de ogen geïrriteerd raken.
  •  Wanneer je ogen niet schoon en hygiënisch zijn kunnen ze ook sneller besmet raken. Dit is vooral het geval bij vrouwen doordat ze vaak gebruik maken van oog make-up, zoals mascara en oogschaduw. Door voor het slapen gaan het oog niet schoon te maken kan er vuil achterblijven waardoor er sneller een ontstoken oog ontstaat.
  • Mensen met lenzen hebben meer kans om ontstoken ogen te krijgen in vergelijking met mensen zonder lenzen. Door de contactlenzen zal er minder zuurstof beschikbaar zijn voor de ogen. Het gebeurt ook dat mensen hun lenzen niet schoon maken of vieze contactlenzen gebruiken. Lenzen moeten altijd worden gereinigd met speciale lenzenvloeistof om ooginfecties te voorkomen.
  • Ontstoken ogen kunnen ook optreden wanneer je te lang in de zon kijkt. Je ogen zijn erg gevoelig en kunnen niet tegen het felle licht. Hierdoor zullen je ogen letterlijk verbranden.

Hoe herken je een ontstoken oog

  • Een ontstoken oog ziet er rood uit. Normaal gesproken is de oogbol wit, maar als je oog ontstoken is is deze rood.
  • Ontstoken ogen prikken en geven een branderig gevoel.
  • Een ontstoken oog kan jeuken en vaak voelt alsof er iets in het oog zit.
  • In de ochtend kunnen je ogen dichtgeplakt zitten. Dit komt omdat een oogontsteking pus afscheidt.
  • Je hebt last van waterige ogen.

Wat je niet moet doen als je ogen ontstoken zijn

Gebruik je handen niet om in de ogen te wrijven. De ogen raken zo meer geïrriteerd en er komt mogelijk meer vuil in de ogen. Het kan ook gebeuren dat je hierdoor het andere oog besmet. Een ontstoken oog is erg vervelend en kan heel pijnlijk zijn. Je ogen zijn dan gevoeliger dan gewoonlijk. Meestal verdwijnt een ontstoken oog naar vier dagen. Gebruik bovenstaande tips en je zult merken dat de symptomen van ontstoken ogen snel verminderen. Echter, wanneer de ontsteking niet vanzelf weg gaat, ga dan naar een (oog)arts. Hij of zij kan dan bijvoorbeeld oogdruppels voorschrijven.