oogproblemen

Hier vind je informatie over allerlei soorten oogproblemen. Klik op de aandoening om het volledige artikel te lezen. Houd er rekening mee dat deze artikelen alleen voor algemene educatieve doeleinden zijn. Als u vermoedt dat u een oogaandoening of een virus heeft of als u uw oog heeft verwond, raadpleeg dan onmiddellijk een oogarts.

Acanthamoeba Keratitis
Acanthamoeba ooginfecties bij dragers van contactlenzen zijn zeldzaam maar ernstig – bijvoorbeeld een Denver-vrouw die het gezichtsvermogen aan één oog verliest.

Anisocoria
Waarom is één pupil groter dan de ander? Bekijk je ogen zorgvuldig in een spiegel. Ziet de ene pupil merkbaar groter of kleiner dan de andere? Als dat zo is, kunt u een anisocorie hebben.

Astigmatisme
Astigmatisme is waarschijnlijk het meest verkeerd begrepen visusprobleem. Maar wat is astigmatisme? Om te beginnen heet het ‘astigmatisme’, niet ‘stigmatisme’.

Bell’s Palsy
De verlamming van Bell (Bell’s Palsy) is een tijdelijke zwakte of verlamming van de aangezichtszenuw die bekend staat als de zevende hersenzenuw.

Blauw oog
Een blauw is het gevolg van een bloeding onder de huid rondom je ogen. Er kan uitgebreider letsel aanwezig zijn bij een blauw oog.

Branderige ogen
Er zijn tal van mogelijke oorzaken van branderige ogen. In dit artikel lees je alles over de behandeling hiervan en wat je daarvan kunt verwachten.

Chalazion
Een chalazion is een goedaardige, pijnloze knobbel of knobbel in het bovenste of onderste ooglid. Chalazia (meervoud voor chalazion) is het resultaat van geheelde interne styes die niet langer infectieus zijn.

Dubbel zien
Er zijn diverse vormen van dubbel zien, aan één oog of beide. Het kan van korte duur zijn of blijvend. Dubbel zien heeft meestal een onderliggende aandoening.

Ontstoken ogen
Iedereen in zijn of haar leven krijgt in meer of mindere mate te maken met ontstoken ogen. Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Fotofobie
Deze oogaandoening staat ook wel bekend als lichtschuw. Mensen die hier last van hebben zijn niet goed in staat om (fel) licht te verdragen. Dit wordt vaak als pijnlijk ervaren. Het kan meerdere oorzaken hebben, van hersenvliesontsteking tot migraine.

Geen diepte zien
Heb je moeite om diepte te zien? Lees hier meer over hoe onze ogen diepte kunnen waarnemen.

Gezwollen oogleden
Gezwollen oogleden kunnen door allerlei dingen veroorzaakt worden. Het meest voor de hand liggende symptoom zijn oogleden die dikker zijn dan normaal. Er zijn echter genoeg andere symptomen die erop kunnen wijzen dat er een onderliggende oorzaak is van de zwelling.

Jeukende ogen
Wanneer je last hebt van jeukende ogen is de belangrijkste oorzaak een allergische reactie, maar er kunnen ook oorzaken zijn die geen relatie hebben met een allergie. Er zijn twee soorten allergieën, seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden.

Kleurenblind
Kleurenblindheid is helemaal geen vorm van blindheid, maar een tekortkoming in de manier waarop je kleur ziet. Met dit visietekort, heb je moeite om bepaalde kleuren te onderscheiden, zoals blauw en geel of rood en groen.

Oogafscheiding
De vaak kleverige en gelige substantie die je ogen soms aanmaakt kan het gevoel geven alsof je ogen zijn dichtgelijmd. Vaak is het onschuldig, maar er kan ook medische hulp nodig zijn.

Oogpijn
Wie last heeft van zere ogen zal het herkennen als een stekende en kloppende pijn. Alsof er iets in je oog zit.

Oogmigraine
Oogmigraine zijn tijdelijke visuele stoornissen die een of beide ogen kunnen beïnvloeden. Hoewel ze bijzonder vervelend kunnen zijn, is deze migraine meestal onschadelijk.

Rode bloeddoorlopen ogen
Wanneer je last hebt van rode bloeddoorlopen ogen spreek je over een niet-specifieke term waarmee je de toestand van je ogen beschrijft. Het kan te wijten zijn aan letsel, ziekte of een aandoening van de ogen.

Staar
Een cataract is een vertroebeling van de natuurlijke lens van het oog, die achter de iris en de pupil ligt. Staar is de meest voorkomende oorzaak van visusverlies bij mensen ouder dan 40 jaar.

Uitpuilende ogen
Er zijn mensen die van nature uitpuilende ogen hebben, dit is vaak te wijten aan de verschillen in de anatomie. Het kan zich ook in de loop der jaren ontwikkelen.

Vermoeide ogen
De ogen te lang belasten is geen ernstig probleem, wanneer je hier last van hebt kan het wel een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Er zijn preventieve maatregelen die je kunt nemen wanneer je hier last van hebt.

Waterige ogen
Onze ogen hebben een schitterend systeem om je ogen te hydrateren. Als dit systeem niet optimaal werkt dan heb je last van waterige ogen. Er zijn meerdere dingen die hiertoe kunnen leiden, zoals medicatie, droogheid of een verstopt traanbuisje.

Wazig zien
Wanneer je wazig begint te zien kan dit een aanwijzing zijn voor een onderliggend probleem. Het kan het zich nadelig beïnvloeden.

Gezwollen ogen
Er zijn tal van mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot gezwollen oogleden.

Lui oog
Wanneer je kind een lui oog heeft dan kijkt hij of zij maar met één oog. Het oog waar niet mee gezien wordt heet een lui oog.