dubbel zien

Dubbel zien (ook wel bekend als diplopie) is een visueel symptoom dat lichte tot ernstige vormen kent. Bijna ieder mens ziet één duidelijk beeld bij het openen van onze ogen, daar hoeft je niet bij na te denken, het is namelijk een automatisch proces. De hersenen werken samen met de ogen en dat verloopt eigenlijk altijd probleemloos.

Er zijn allerlei varianten als het aankomt op dubbel zien. Beelden die bijvoorbeeld niet horizontaal maar verticaal lijken of zelfs diagonaal. Deze oogproblemen kunnen grote invloed hebben op de ogen, en het kan tijdelijk zijn of blijvend. Het onderdrukken speelt hierbij een belangrijke rol, dit omdat onze hersenen van nature proberen om dubbel zien te voorkomen. Hersenen nemen de beide beelden van de ogen op en gebruiken deze, maar er wordt één beeld als het ware onderdrukt. Het onderdrukken zorgt ervoor dat je een helder beeld ziet, maar dit komt omdat de hersenen je als het ware misleiden.

Mede hierdoor ondernemen veel mensen die aan diplopie lijden geen actie door een huisarts te bezoeken. Het lijkt een relatief klein probleem, en daarmee wordt het over het algemeen niet als urgent gezien. Een onderliggend probleem kan in dat geval op de loer liggen. Zodra je dubbel ziet zou je het beste een oogarts of optometrist kunnen bezoeken.

Verschillende vormen van dubbel zien

Er zijn dus verschillende soorten van dubbel zien. Een aantal verschillende vormen zijn:

Monuculair dubbel zien
Met monuculair zicht (dubbele beelden zien met één oog) komt voor bij slechts één van de twee ogen. Meestal is het een gevolg van een structureel oogprobleem. Dit soort komt niet zowaar voor dan de andere vormen van dubbel zien.

Tijdelijk dubbel zien
Wanneer je last hebt van tijdelijk dubbel zien is dit vaak het gevolg van hoofdletsel of vergiftiging van alcohol. Wanneer je dubbel gaat zien tijdens het drinken weet je dat je meer dan genoeg hebt gehad.

Neurologische afwijking
Het resultaat van “verrekijker zicht” is dubbel zien te danken aan een foutieve uitlijning van de ogen. Dit stopt zodra beide ogen bedekt worden.

Bewust dubbel zien
Als je bewust dubbel ziet is er geen sprake van een oogprobleem. Denk hierbij bijvoorbeeld wanneer je naar een optische illusie kijkt.

Oorzaken van dubbel zien

Dubbel zien is iets wat niet zomaar ontstaat. Vaak is er een reden of een oorzaak. Maar wat zijn dat de mogelijke oorzaken als je dubbel ziet?

Probleem met het hoornvlies
Het hoornvlies is de buitenste laag die de ogen bedekken en die het mogelijk maakt om in het licht te kunnen kijken. Zodra er zich een probleem voordoet met het hoornvlies dan veroorzaakt dit over het algemeen “monoculair dubbel zien”. Deze schade veroorzaakt een verstoring in het zicht wanneer er licht in het oog schijnt. Hierdoor ga je dubbel zien. Wanneer je dit aan één oog hebt en deze bedekt is het probleem vaak direct verholpen.

Spierprobleem
Het oog werkt nauw samen met een enorme hoeveelheid spieren. Deze staan ook wel bekend als “oculaire spieren”. Deze spieren zorgen ervoor dat we onze ogen kunnen bewegen. Het kan voorkomen dat de ene oogspier zwakker is dan de andere, dit kan dubbel zien veroorzaken.

Lens probleem
De lens van het oog bevindt zich achter de pupillen en richt het licht op je netvlies. Een veel voorkomend oogprobleem is staar. Het is hiervan bekend dat het dubbel zien als gevolg heeft en kan met een medische ingreep verholpen worden. Het kan voorkomen in één oog of beide ogen.

Problemen in het zenuwstelsel
De zenuwen binnenin de ogen dragen de visuele gegevens naar de hersenen. Op het moment dat deze zenuwen beschadigd zijn dan kan dubbel zicht het gevolg zijn. Er zijn diverse aandoeningen, waaronder diabetes en multiple sclerose die dubbelzien veroorzaken.

Problemen in het hersengebied
De hersenen zijn constant bezig om alle visuele informatie te verwerken. Er zijn gebieden in de hersenen die helpen met het verwerken van deze informatie. Er kunnen problemen ontstaan zoals een beroerte of een verhoogde druk in het hersengebied die kunnen leiden tot een verstoring met als gevolg dubbel zien.

Symptomen van dubbel zien

Dubbel zicht kan optreden als gevolg van onderliggende oorzaken zoals het ervaren van pijnlijke ogen. Maar waar kun je aan herkennen dat je last hebt van een onderliggend probleem?

  • Pijn ervaren bij het maken van een oogbeweging
  • Pijn rondom de ogen
  • Misselijk zijn
  • Last hebben van hoofdpijn
  • Hangende oogleden

De behandeling van dubbel zien

Gelukkig zijn er behandelingen om dubbel zien te stoppen of in ieder geval zoveel mogelijk te verminderen. Belangrijk hierbij is dat allereerst wordt uitgezocht wat de (eventuele) onderliggende oorzaak is.

  • Een chirurgische ingreep
  • Zicht therapie
  • Medicatie
  • Een bril
  • Oog lapjes
  • Orthopedie