Als je kind een lui oog heeft dan betekent dit dat hij of zij maar met één oog kijkt. Het oog waar niet (of veel minder) mee gekeken wordt noem je een lui oog. Het oog anzich doe het wel, maar de hersenen zorger ervoor dat je maar met één oog kijkt. Hoe langer het luie oog niet wordt gebruikt, hoe lastiger het is om er nog iets mee te kunnen zien.

Wat zijn de symptomen van een lui oog?

Met name bij hele jonge kinderen is het moeilijk om op te merken of hij of zij minder goed ziet dan andere kinderen. Het kan namelijk zijn dat er geen zichtbare verschillen zijn. Je kunt het herkennen aan de volgende symptomen, door het dragen van een correctiebril wordt het zicht niet beter. Wanneer je kind maar met één oog kijkt kan hij of zij minder goed diepte inschatten en zal daardoor makkelijker vallen of iets minder makkelijk vast kan pakken

Hoe ontstaat een lui oog?

Een lui oog kan ontstaan door twee verschillende redenen. Bij de geboorte van een kind hebben sommige kinderen een oog dat minder goed functioneert. Een kinderbril kan helpen, maar op zo’n jonge leeftijd is er vaak geen merkbaar verschil. Als je met één oog minder goed ziet, dan richten de hersenen zich meer op het gedeelte waar je wel goed mee ziet. Hierdoor wordt het lui oog steeds minder gebruikt. Een andere voorkomende oorzaak van het ontstaan van een lui oog is scheel kijken. Wanneer een jong kind scheel ziet, dan ziet het in feite dubbel. Dubbel zien is voor de hersenen ingewikkeld om te herstellen. Ook in dit geval wordt het lui oog als het ware uitgeschakeld in de hersenen.

Wat kan je tegen een lui oog doen?

Hiervoor geldt, hoe eerder het luie oog wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans dat het lui oog hersteld. Daardoor is het belangrijk dat de ogen van een kind in de eerste fase van hun leven met enige regelmaat worden gecontroleerd. Dit gebeurd onder andere tijdens het bezoeken van een consultatiebureau. Noteer eventueel dingen die je zijn opgevallen zodat je deze tijdens het bezoek kunt bespreken. Bijvoorbeeld als je zelf iets op is gevallen aan je kind, een luid oog vaker voorkomt in de familie, als er familieleden zijn die scheel zien of als er iemand is die een sterke bril moet dragen.

Hoe behandel je een lui oog?

Zodra de oogarts of orthoptist een lui oog heeft vastgesteld dan kan er begonnen worden met de behandeling. De makkelijkste manier is het afplakken van het oog waar je kind goed mee ziet. Daardoor leer je de hersenen om het lui oog te gebruiken. Als er met het luie oog niet scherp gezien kan worden moet je kind ook een bril dragen.

Het kan ook zijn dat je kind pupil verwijdende druppels krijgt om het oog waar goed mee gezien wordt uit te schakelen. Op die manier gaat het kind onscherp zien met het goede oog waardoor je de hersenen aanspoort om het luie oog te gebruiken. Deze speciale oogdruppels kunnen de ogen echter wel irriteren. Het kind kan dan minder goed tegen licht. Deze methode wordt niet zo vaak toegepast als de eerste, tenzij het kind de pleister steeds van het oog afhalen.

Wanneer het luie oog tijdig wordt ontdekt en wordt behandeld dan kan het luie oog goed herstellen. In dat geval hoef je het oog ook niet zovaak meer af te plakken, enkele uren per dag, gedurende een aantal maanden is dan voldoende. Het kan zijn dat je dit een aantal jaren vol moet houden. Het afplakken van een oog is helaas niet zo zinvol meer zodra het kind de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt.