Rode bloeddoorlopen ogen is een term die men vaak gebruikt wanneer er sprake is van rode ogen. Veel gehoorde andere termen zijn bijvoorbeeld roze ogen of allergische ogen. Wanneer je last hebt van rode ogen kan dit het gevolg zijn van een bepaalde ziekte of verwonding. Een ooginfectie of andere aandoening zoals een allergie is tevens ook mogelijk.

Over het algemeen hebben huisartsen of specialisten niet direct de neiging om actie te ondernemen als er iemand op spreekuur komt die last heeft van rode bloeddoorlopen ogen. Iedereen heeft het namelijk wel eens gehad en in de meeste gevallen is het onschuldig. Rode ogen kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld vermoeidheid, drugs gebruik, allergieën of een verkoudheid.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van rode ogen?

Rode ogen zijn meestal te verwijten aan de bloedvaten die in het oppervlak van je oog liggen (het bindvlies). Wanneer dit geïrriteerd is gaat dit vrijwel altijd vanzelf over en is het niet nodig om medische hulp in te schakelen. De meest voorkomende oorzaak van rode ogen is een allergische reactie op bijvoorbeeld make-up of milieu gerelateerde stoffen. Denk hierbij aan pollen, stof, wind of huidschilfers.

Wanneer iemand te weinig heeft geslapen kunnen de ogen ook rood zijn. Een infectie binnenin de ogen kunnen net als een ontsteking ook rode ogen veroorzaken. Het kan ook zijn dat contactlenzen irritatie veroorzaken omdat ze niet goed schoon zijn, of wanneer ze te lang gedragen worden. Het kan echter ook een symptoom zijn van een onderliggende oorzaak. Denk hierbij aan glaucoom, ulcera of conjunctivitis.

Ervaar je naast roodheid in de ogen ook symptomen zoals afscheiding of pijn in het oog, dan is het verstandig om medische hulp in te schakelen. Een huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist, mocht dat nodig zijn. Naast de bovengenoemde mogelijke oorzaken van rode ogen zijn er nog vele andere oorzaken die roodheid in de ogen als gevolg kunnen hebben.

Rode bloeddoorlopen ogen behandelen

Wanneer je last hebt van bloeddoorlopen ogen die het gevolg zijn van een mogelijke irriterende stof of allergie dan kun je met behulp van antihistaminica of oogdruppels het probleem tegen gaan. Mochten de klachten niet verminderen of zelfs verergeren dan kun je het beste op zoek gaan naar medische hulp. In veel gevallen helpen bovenstaande oplossingen al na zeer korte tijd.

Probeer in ieder geval ten alle tijden niet in de ogen te wrijven! Dit zorgt ervoor dat de roodheid van de ogen erger wordt. Vermijd het liefst iedere aanraking van de ogen, ook als je schone handen hebt. Oliën en vuil op de handen verergeren de rode ogen en kunnen de oogbol beschadigen.

Roodheid van de ogen kan ook gerelateerd zijn aan de omgeving. Het is raadzaam om niet in de buurt te komen van pollen en huisdieren. Leg daarnaast een zakje met ijs tegen de ogen aan, door kou kunnen de klachten afnemen. Je kunt de ogen ook spoelen met lauw water.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere maatregelen die je kunt treffen om de klachten te verminderen. Denk aan een verandering van levensstijl door bijvoorbeeld voldoende te slapen en het eten van gezonde voeding. Als je rookt is het verstandig om te stoppen met roken, de sigaret veroorzaakt namelijk ook rode ogen.

Heb je na het opvolgen van bovenstaande tips nog steeds klachten dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. In dat geval is het namelijk mogelijk dat je lijdt aan Blefaritis of Conjunctivitis. De arts zal in de meeste gevallen oogdruppels voorschrijven die deze oogproblemen hopelijk oplossen.