optometrisch oogonderzoek

Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. Maar wat is een optometrisch oogonderzoek eigenlijk? Tegenwoordig zijn er ook optometristen. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit om eventuele oogafwijkingen op te sporen. Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere behandeling nodig is, dan wordt u via uw huisarts gericht doorverwezen.

Voor het onderzoek door de optometrist heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig. Omdat veel optometristen in optiek winkels werkzaam zijn, heb je geen last van lange wachtlijsten.

Er zijn optometristen die zich meer gespecialiseerd hebben in bepaalde onderwerpen binnen het vakgebied optometrie. Deze specialisaties zijn binoculair zien (het opsporen en verhelpen van samenwerkingsproblemen tussen de ogen), low vision (het aanmeten van hulpmiddelen voor slechtzienden), refractiechirurgie (het veranderen van de oogsterkte door middel van laseren of implantlenzen) en contactlenzen.

Optometrie speelt een belangrijke rol

Optometrie zal vanwege de wachtlijsten en de vergrijzing een steeds grotere rol in de oogzorg in Nederland gaan spelen. De optometrist werkt in regionale verbanden nauw samen met opticiens, contactlensspecialisten, huisartsen, oogartsen en orthoptisten. Dit heeft als resultaat dat uw ogen sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben.

oogmeting optometrie

Laat je ogen tijdig onderzoeken

Uiteraard ben je voor een bril en/of contactlens aanmeting bij de optometrist op de juiste plaats. Maar ook in het geval van andere oogklachten. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan wazig zien, dubbelzien, lichtflitsen, zwarte vlekken en droge, rode, branderige en/of jeukende ogen. Als er in de familie oogziekten zoals glaucoom (hoge oogdruk) voorkomen, is het ook verstandig je ogen regelmatig te laten onderzoeken.

Het optometrisch onderzoek bestaat uit onderstaande onderdelen:

  • een vraaggesprek over de gezondheid van uw ogen en uw algemene gezondheid;
  • een oogmeting (voor bril en/of contactlenzen);
  • een onderzoek naar de samenwerking tussen de ogen en de oogspieren;
  • het meten van de oogdruk;
  • een onderzoek naar de gezondheid van de ogen, zowel de buitenkant als de binnenkant wordt onderzocht (indien nodig met behulp van pupilverwijdende druppels);
  • het beoordelen of verdere behandeling en/of verwijzing nodig is.