Het eerste en misschien het eenvoudigste antwoord is om bescherming tegen schadelijke UV-stralen te dragen. Dit betekent niet dat je het hele jaar door een zonnebril draagt, maar zorg ervoor dat je bril UV-bescherming heeft. De meeste brillen bieden UV protectie en zullen ervoor zorgen dat je ogen worden beschermd tegen dagelijkse UV-schade.

Dragers van contactlenzen moeten ervoor zorgen dat de door hen gekozen lens ook UV-bescherming heeft en draag een beschermende zonnebril om de gevoelige huid rond de ogen te beschermen. Een goed passend paar gepolariseerde, transitionele of UV-getinte zonnebril is echter essentieel voor die zonnige dagen waarop UV-stralen gevaarlijke niveaus bereiken. UV-schade aan de ogen kan een primaire oorzaak zijn van cataract, maculaire degeneratie, fotokeratitis (zonnebrand van de cornea).

Gezond eten voor gezonde ogen

Herinner je je ouders nog die zeiden dat je groenten moest eten? Gezonde voeding is erg belangrijk voor gezonde ogen. Wortelen bevatten bèta-caroteen die, hoewel essentieel, niet het enige voedsel is dat je helpt gezonde ogen te behouden. Welke voedingsstoffen helpen nog meer voor gezonde ogen?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine, zoals boerenkool, spinazie, avocado en eieren, kunnen ook helpen de maculaire gezondheid te behouden.

Vitaminen A, C & E die worden aangetroffen in broccoli, mango, wortelen, tomaten, bessen, sinaasappel- en grapefruitsap dragen allemaal bij aan het behoud van gezond oogweefsel.

Omega 3-vetzuren van vette vis zoals makreel, tonijn en zalm kunnen helpen om symptomen van droge ogen te verminderen.

Zaden, bonen, erwten en linzen bevatten bioflavonoïden en zink die staar kunnen voorkomen en het netvlies kunnen beschermen.

Stoppen met roken

Rokers lopen een groter risico om maculaire degeneratie en cataract te ontwikkelen dan niet rokers. Roken verandert ook het vermogen van het lichaam om vitaminen en mineralen uit voedselbronnen te extraheren en verhoogt en verergert droge ogen symptomen zoals jeuk, waterige en pijnlijke korrelige ogen.

Bezoek de opticien voor een oogmeting

Weet je hoe vaak je een opticien moet bezoeken voor een grondige oogtest? Volgens de richtlijnen moet een volwassene tussen 16-69 jaar elke 2 jaar een grondige oogmeting ondergaan. Kinderen jonger dan 16 jaar, diabetici, mensen met glaucoom of glaucoom in de directe familie en volwassenen ouder dan 70 moeten elke 1 jaar worden getest. De optometrist zal je adviseren over de frequentie waarmee u de ogen het beste kunt laten testen, afhankelijk van je ooggezondheid of visuele behoeften.