welke bril past mij

Wanneer je toe bent aan een nieuwe bril en op zoek bent naar een leuk montuur dan in het slim om rekening te houden met de vorm van je gezicht. Maar welke bril past bij mij? Het vinden van de perfecte bril kan namelijk best wel lastig zijn. Om het je een stuk gemakkelijker te maken hebben we de gezichtsvormen nader bekeken en een aantal tips op een rijtje gezet. Het vinden van een nieuwe bril die goed bij je past kan een lastige opgave zijn. Met deze tips maken wij het je makkelijker!

Ben je voor het eerst brildragend of is het tijd voor een nieuw montuur? Natuurlijk is het dan spannend om een bril uit te zoeken. Het uitproberen van verschillende brilmonturen is al een hele beleving op zich en je ziet jezelf ineens op een hele andere manier. Wanneer je al een bril draagt en toe bent aan een andere bril dan heb je uiteraard de optie om te kiezen voor iets geheel anders.

Het hoef natuurlijk niet enkel een andere vorm van het montuur te zijn, je kunt ook denken aan een andere kleur of textuur. Het uitzoeken van een nieuwe bril is hoe dan ook leuk, of het nu je eerste of je zoveelste bril is. Maar hoe weet je welke bril het beste bij je gezicht past? Wanneer je toe bent aan een nieuwe bril en op zoek bent naar een leuk montuur dan in het slim om rekening te houden met de vorm van je gezicht. Maar welke bril past bij mij? Het vinden van de perfecte bril kan namelijk best wel lastig zijn. Om het je een stuk gemakkelijker te maken hebben we de gezichtsvormen nader bekeken en een aantal tips op een rijtje gezet.

Waar moet je rekening mee houden tijdens het uitzoeken?

Bij het uitzoeken van een nieuwe bril is het verstandig om rekening te houden met een aantal verschillende factoren. Hier denk je misschien niet zomaar aan! Op tv zien we genoeg bekende Nederlanders die een uitgesproken bril dragen, soms met felle knalkleuren of ingetogen. Het is echter niet zo dat deze bril er ook fantastisch uitzien wanneer jij een dergelijke bril past. In dit artikel bespreken we graag een aantal richtlijnen, het is natuurlijk niet zo dat deze tips en adviezen precies passen bij je eigen gezichtstype. Die keuze laten we liever aan jou. Wel geven we graag een aantal voorbeelden en tips!

Brillen voor een hoekig gezicht

vlinderbril gezicht

Heb je een hoekig gezicht? Een hoekig gezicht kenmerkt zich door lang en vierkant te zijn. Het voorhoofd, de wangen en de kin hebben ongeveer dezelfde breedte. Het voorhoofd heeft sterke kaken en hoeken. Maar welk montuur past hier het beste bij? Een ronde bril of ovaal gevormde bril wordt aangeraden. Je kunt ook kiezen voor een half randloze bril of een bril die voor de helft transparant is. Hierdoor worden je ogen en gelaatstrekken zachter.

• Kies een bril die breder is dan je kaaklijn
• Een halve rand bril of vlinderbril past goed bij je gezicht
• Kies voor een montuur met details aan de bovenkant

Brillen voor een rond gezicht

bril voor rond gezicht

Heb je een rond gezicht? Een rond gezicht kenmerkt zich door rond gevormd te zijn bij de kin en haarlijn. Het breedste punt van deze gezichtsvorm zit ter hoogte van de ogen en de wangen en het smalste punt is de kin en voorhoofd. Welke bril past hier het beste bij? Om de ronde vormen van je gezicht te breken kun je het beste kiezen voor een hoekig montuur. Ook brillen die breder zijn aan de bovenkant zullen je goed staan!

• Hoekige lijnen maken een rond gezicht langer
• Zorg dat de bril boven je jukbeenderen komt
• Een hoekig montuur maakt je gezicht minder rond

Brillen voor ovaal gezicht

bril ovaal gezicht

Heb je een ovaal gezicht? Deze gezichtsvorm kenmerkt zich als zijnde lang en smal. De kin en het voorhoofd zijn smaller ten opzichte van de wangen die hierdoor juist breder lijken. De kaaklijn is smaller dan de breedte van het gezicht ter hoogte van je slaap. Welk brilmontuur moet je dan kiezen? Sommige mensen beweren dan een ovaal gezicht overeenkomt met het ideaalbeeld. Een ovaal gezicht zorgt ervoor dat het de keuze tot een nieuwe bril eenvoudiger maakt. In principe staan alle soorten en maten brillen bij deze gezichtsvorm, maar of dat de keuze voor een nieuwe bril makkelijker maakt.

• Een vlinder bril versterkt je de gezichtscontouren
• Zorg dat de breedte van het montuur net zo breed is als het gezicht

Brillen voor een hartvormig gezicht

bril hartvormig gezicht

Heb je een hartvormig gezicht? Deze gezichtsvorm kenmerkt zich zoals de naam doet vermoeden, het aanzicht is boven breder en loopt smaller af. Deze vorm is het breedst ter hoogte van je wangen en versmalt tot aan de kin. Welk brilmontuur past hier het beste bij? Veelal worden brillen met een ovale vorm aangeraden, maar vergeet ook zeker niet om een bril te proberen met een hoekige vorm. Deze breekt als het ware de gezichtsvorm.

• Een dikker montuur dan je voorhoofd zorgt voor balans
• Vermijd teveel details aan de bovenkant van je bril
• Een wayfarer montuur is ideaal bij deze gezichtsvorm

Brillen voor een langwerpig gezicht

bril langwerpig gezicht

Heb je een langwerpig gezicht? Deze vorm is over het algemeen lang en smal met veelal hoge jukbeenderen. Tevens vaak in combinatie met een hoger voorhoofd en langere neus. Bij een lang gezicht passen grotere vierkante monturen. Bijvoorbeeld een oversized pilotenbril. Grotere brilmonturen zorgen in dit geval voor balans in je gezicht. Om ervoor te zorgen dat je gezicht optisch langer wordt moet je er op letten dat de brillenpootjes precies in het midden van het montuur zitten.

• Kies voor een groot brilmontuur bij deze gezichtsvorm
• Een rustig montuur zorgt voor een fijne balans

De kleur van je haar

Naast de vorm van je gezicht is het ook belangrijk om rekening te houden met de kleur van je haar. Hieronder een aantal praktische tips waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een nieuw montuur.

Bruine haarkleur
Mensen die een bruine haarkleur hebben kunnen het beste de bruine kleur terug laten komen in het montuur. Dit wil zeggen dat kleuren als okergeel, legergroen, donker rood en mahonie prima tekenen bij deze haarkleur.

Blonde haarkleur
Bij mensen met een blonde haarkleur is het van belang om te bepalen of de ondertoon niet neigt naar de bruine kleur. Als dit wel het geval is dan kun je het beste het advies voor de bruine haarkleur volgen. Heb je daadwerkelijk blond haar, dan zal een grijs montuur goed staan, maar ook groen, rood, koraal en verschillende pastelkleuren. Een donker of zelfs zwart brilmontuur kan je gezicht hard maken. Dit is dan ookn niet aan te raden.
Rode haarkleur
Mensen met een rode haarkleur kunnen gerust opvallende en sterke kleuren dragen. Denk hierbij aan koper, chocoladebruin en zeegroen. Ook zachtere kleuren zullen prima aftekenen bij je gezicht. Fel geel is meestal geen goede keuze. Voor de rest passen de meeste brillen bij een rode kleur haar.
Zwarte en donkere haarkleur
Heb je een zwarte of donkere haarkleur? Probeer dan eens brillen met turtoise (donkerbruine brillen met vlekken) of een metaalkleur. Een gewaagdere keuze is ook een goede optie. Wanneer je zwart of donker haar hebt kun je monturen met uiterst zachte kleuren het beste vermijden.
Grijze haarkleur
Heb je grijs haar, dan kun je prima experimenteren! Felle kleuren zoals groen, marineblauw en rood zullen goed staan en opvallen. Een zwarte bril kun je ook prima dragen. De kleur bruin en geel kun je wanneer je een grijze haarkleur hebt het beste laten liggen.

bril past bij mij

Brillen die bij je huidskleur passen

Mensen die een donkere huidskleur hebben en zwart of grijs haar kunnen ook op basis van huidskleur een nieuwe bril uitzoeken. Bij mensen die een lichte huidskleur hebben, en ook verschillende haarkleuren kunnen hebben ligt dat net iets anders.
Een koel type huidskleur
Mensen die een koele huidskleur hebben met een rode, roze of blauwe ondertoon hebben vaak donker, asblond of een bruine haarkleur. Het is verstandig om hier rekening mee te houden wanneer je een nieuwe bril uitzoekt. Brillen met een blauwe ondertoon passen over het algemeen het beste bij deze huidtype.
Een warm type huidskleur
Mensen met een warm type huidskleur hebben gemiddeld genomen een olijfkleurige of gelige ondertoon in hun huidskleur. Vaak zie je een goudblonde, kastanje of koperen haarkleur. Deze mensen kunnen het beste kiezen voor een bril met een gele of oranje ondertoon. Denk hierbij aan goud, koper en bruin.

Pas meerdere brillen die je goed staan!

Natuurlijk zijn alle goedbedoelde adviezen enkel adviezen en geen verplichtingen. Je persoonlijke smaak en stijl spelen een grote rol bij het uitzoeken van een nieuwe bril. Het is wel raadzaam om meerdere brillen te passen en om iemand mee te nemen die je goed kent, die persoon kan je wellicht nog beter advies geven omdat hij of zij je goed kent.

Bij vrijwel iedere opticien kun je naar hartenlust brillen passen. Een tip hierbij is om ook brillen te passen waarvan je in eerste instantie niet denkt dat die bij je zou passen. Op die manier kun je mogelijkheden doorstrepen en vind je ongetwijfeld een bril die helemaal bij je past. Succes met het passen en uitzoeken van een nieuwe bril!

Kortom, zo weet je welke bril je het beste staat

Het is dus naast de vorm van je gezicht belangrijk dat je persoonlijke kenmerken zichtbaar blijven, of het liefst versterkt worden door de bril. Krullen of lang haar? Dit speelt er mee bij de keuze van een nieuwe bril:
Kies een bril die matcht met de kleur van je huid. Heb je een bleke huid? Kies dan niet voor een montuur die erg licht is of kleurtinten heeft zoals oranje en rood. Als je een getinte tot donkere huid hebt zijn brillen met gouden of zilveren accenten bijzonder geliefd. Vermijd in dat geval een bril die donker of zwart is. Kies voor iets dat opvallend is!
Zorg ervoor dat de bril goed combineert met de structuur van je haar. Bij het kiezen van een nieuwe correctiebril is het belangrijk dat je voor een bril kiest die past. Heb je krullen? Kies dan voor een bril die relatief smal is. Heb je stijl haar? Dan past een rond montuur goed bij je. Als je een kort kapsel hebt dan is een stoere vintage bril in vrolijke kleurtjes een goede keuze.

Kies hoe dan ook altijd voor een bril die past bij je eigen persoonlijke stijl. Een bril waar je jezelf goed bij voelt, zo’n eentje die je met een glimlach opzet ‘s morgens!

bekijk onze merkbrillen