voorkom een afzakkende bril

Er is bijna niets vervelender dan een bril die steeds afzakt en daardoor niet op z’n plek blijft zitten. Je duwt de bril met een vingerbeweging weer gemakkelijk terug, maar wanneer je dit tientallen keren per dag moet doen is dat niet fijn. Wat kun je dan doen als je bril steeds van je neus zakt? In deze blog vertellen we je er graag meer over, met deze handige tips moet het probleem verholpen zijn!

Als eerste moet je jezelf bewust zijn op welk moment de bril van je neus afzakt. Is dit voornamelijk tijdens een sportieve activiteit zoals fietsen of wandelen? Of is het juist in de zomer wanneer het lekker warm is? Het kan ook zo zijn dat de bril afzakt zodra je naar beneden kijkt.

Laat het montuur opnieuw afstellen bij een opticien

Vaak ligt de oorzaak van een afzakkende bril bij het verkeerd afstellen van de bril. Het kan zijn dat je brilmontuur te los is afgesteld. Ook een bril die te strak is afgesteld kan afzakken. Een montuur die te strak is afgesteld duwt zich bij wijze van spreken vanzelf omhoog en zakt daarna naar beneden.

Heb je het vermoeden dat je bril niet goed is afgesteld? Je kunt er zelf gemakkelijk achterkomen! Controleer bijvoorbeeld of je druk voelt op je slapen. Een fout die vaak gemaakt wordt is dat een lichte druk op je slapen niet erg is, het tegendeel is echter waar. De brillenveren hoor je namelijk niet te voelen.

Voel je deze druk wel, dan weet je bijna zeker dat de oorzaak hier te vinden is. De brillenveren zoeken namelijk de weg van de minste weerstand en schuiven vanzelf omhoog. De bril glijdt hierdoor naar voren. Als je een kunststof brilmontuur hebt dat kunnen de zijkanten vervormen vanwege de wisselende temperaturen bijvoorbeeld. In dat geval kun je het beste langs gaan bij een opticien in jouw buurt.

Kies voor de juiste neuskussentjes

Nog een testje die je zelf kunt doen is voelen of de neuskussentjes van je montuur op de juiste manier zijn afgesteld. Het contactpunt met de neus is namelijk belangrijk wanneer je het afzakken van de bril wil voorkomen. Deze kussentjes moeten groot genoeg zijn om genoeg “draagvlak” te bieden voor de bril. Simpelweg sta je steviger op beide benen.

Een opticien kan ervoor zorgen dat deze kussentjes op de juiste manier worden afgesteld, als dit niet in eerste instantie is gebeurd. Mede door het dragen van de bril en de wisseling in temperaturen kan het zijn dat je het pas na verloop van tijd merkt. Ga daarom gerust terug naar de opticien waar je de bril hebt gekocht om het probleem te verhelpen!

Gebruik poeder voor beter houvast

De snelle, maar tijdelijke oplossing voor een afzakkende bril is door gebruik te maken van poeder. Poeder bijvoorbeeld je neus (je hoeft niet je hele neus te poederen!) om te voorkomen dat de bril van je neus glijdt. Gebruik eventueel een laagje primer over de poeder of een basistint van oogschaduw.

Wanneer je dat niet in huis hebt kun je met iets matterende make-up hetzelfde effect bereiken. Dit is handig als je geen tijd hebt om langs de opticien te gaan. Dit is natuurlijk een tijdelijke oplossing, de oplossing voor de lange termijn ligt natuurlijk bij de juiste afstelling van je montuur.