7 feiten en fabels

Wat is waar en wat is de grootste onzin over ogen? In dit artikel bespreken we 7 feiten en fabels over ogen! Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen maar wat zegt en schrijft over wat goed en vooral wat niet goed is voor onze ogen. Maar wat is hiervan waar en vooral wat niet? Als je veel wortels eet, zie je dan beter? En is lezen in het donker echt slecht voor je ogen?

1. Een boek lezen in het donker is slecht voor je ogen

Dit is simpelweg een fabel. Het is namelijk zo dat de ogen meer inspanning moeten leveren om te kunnen zien waar je naar kijkt. Hierdoor raken de ogen eerder vermoeid dan wanneer je in daglicht een boek leest. Je kunt er wel tranende ogen van krijgen, of in het uiterste geval hoofdpijn, maar deze symptomen verdwijnen snel weer wanneer je de ogen rust geeft.

2. Wortels eten is goed voor je ogen

Deze veronderstelling is deels een feit en deels een fabel. Wortels bevatten namelijk vrij veel vitamine A. Deze vitamine is goed voor je zicht, maar deze vitamine zit niet alleen in wortels. Er zijn tal van andere groente waar ook een behoorlijke dosis vitamine A in zit. Denk aan bananen, asperges en bloemkool. In feite zijn deze net zo goed voor je zicht als wortels. Wil je echt iets eten dat goed is voor je ogen denk dan eens aan goji bessen (ja het is toch echt superfood!), een oranje gekleurde paprika of eieren. In deze producten zit namelijk de stof zeaxanthine, deze stof is goed voor de “gele vlek” in het netvlies van je oog.

3. Lang voor een computer beeldscherm zitten is slecht voor je ogen

Ook dit is een fabel! Staren naar een computer beeldscherm is niet slecht voor je ogen, je gaat er ook niet minder goed door zien. Je kunt wel last krijgen van bijvoorbeeld droge ogen omdat je minder vaak met je ogen knippert. Zie je niet scherp op een computer beeldscherm? Dan is het misschien tijd om naar de opticien te gaan. Er zijn namelijk speciale computer beeldschermbrillen ontworpen die je speciaal hierin voorzien!

4. De ogen worden slechter als je lenzen of een bril draagt

Dit is tevens een fabel. Onze ogen wennen aan het dragen van lenzen of een bril met een bepaalde correctie. Het is echter niet zo dat je ook slechter gaat zien omdat je gewend raakt aan deze lenzen of bril. De ogen bepalen helemaal zelf of en hoe snel ze achteruit gaan. Als je een bril draagt heeft deze daar in ieder geval geen invloed op!

5. Contactlenzen kunnen achter de ogen verdwijnen

Dit is ook een fabel, het is namelijk onmogelijk dat contactlenzen achter de ogen kunnen verdwijnen. Je ogen worden bescherm door het bindvlies, een dun vliesje dat over de ogen heen zit. Dit bindvlies zorgt ervoor dat er nooit iets achter de ogen kan verdwijnen, ook geen contactlenzen dus! In het uiterste geval kan een contactlens wel in de “bindvlies zak” terecht komen, dit is echter vrij makkelijk op te lossen.

6. Als je scheel kijkt wordt je scheel

Fabel! Als iemand scheel kijkt dan wordt dit veroorzaakt door een fout in de coördinatie van je oogspieren. Mensen die met opzet scheel gaan kijken gebruiken deze spieren, op die manier train je als het ware je binnenste oogspieren, maar je blijft niet scheel kijken.

7. Vlak voor de tv zitten is slecht voor je ogen

Tot slot opnieuw een fabel. Er is namelijk geen enkel bewijs dat vlakbij de tv zitten slecht is voor je ogen. Wellicht was dit vroeger wel he geval, omdat tv schermen nog niet zo goed bescherm waren als vandaag de dag. Kijk je heel lang naar de tv dan kunnen je ogen wel vermoeid raken waardoor er irritaties zoals droge ogen kunnen ontstaan. In feite hetzelfde als wanneer je de hele dag voor een computer beeldscherm zit.