Een blauw oog is het gevolg van een bloeding rondom de ogen. Er kan onderliggend letsel zijn wanneer je een blauw oog hebt, zeker als het gebied rondom de ogen gekneusd is of als je naast een blauw oog ook hoofdletsel hebt opgelopen. Denk hierbij aan een schedelbreuk.

Een harde klap op de neus veroorzaakt meestal de zwelling van de ogen. Dit omdat deze zwelling ervoor zorgt dat er vloeistof in de weefsels van de oogleden wordt verzamelt. Wanneer je een chirurgische ingreep aan het gezicht hebt gehad, zoals een neuscorrectie of facelift kan dit ook een blauw oog veroorzaken.

blauw oog

Verreweg de meeste verwondingen die bij een blauw oog horen zijn niet ernstig, maar laat het altijd door een specialist nakijken. Er kan namelijk ook letsel zijn aan de oogbol zelf. In dat geval is het mogelijk dat er een bloeding in de ogen ontstaat. De bloeding in het voorste gedeelte van het oog wordt een hyphaema genoemd, dit kan vermindert zicht als gevolg hebben. Ook is het mogelijk dat er een abnormaal hoge druk in je oogbol ontstaat, dit wordt ook wel glaucoom genoemd.

Symptomen van ernstig oogletsel

  • Dubbel zien
  • Verlies van gezichtsvermogen
  • Verlies van bewustzijn
  • Bloed uit de neus of oren
  • Het oog niet kunnen bewegen
  • Bloed op het oppervlak van het oog
  • Constante hoofdpijn

Een blauw oog behandelen

Breng met een zachte druk een cold pack of een gevulde doek met ijs aan rondom het gebied van het oog. Zorg ervoor dat je de druk op de ogen zoveel mogelijk vermijdt. Probeer dit zo snel mogelijk te doen nadat je een blauw oog hebt gekregen. Kijk goed of je geen bloed ziet in het witte deel van het oog. Wanneer je wel bloed ziet in dit gedeelte zoek dan medische hulp. Zoek tevens zo snel mogelijk hulp als je ook dubbel ziet, ernstige pijn in het oog hebt of een bloeding hebt.