branderige ogen

Het gevoel dat je krijgt van branderige ogen vertelt je vaak dat er onderliggende problemen aanwezig zijn. Brandende ogen zijn één van de meest voorkomende symptomen die gerelateerd zijn aan het droge ogen syndroom. Ook aandoeningen als een zwelling van het oog en allerlei allergieën zoals hooikoorts kunnen branderige ogen veroorzaken.

Er zijn natuurlijk genoeg andere redenen die het branderige gevoel in de ogen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende reden is een lichaamsvreemde stof. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk een beetje nacht crème in je ogen smeert. In vrijwel alle gevallen gaat die gevoel vanzelf weer weg.

De symptomen van branderige ogen

  • Roodheid rondom de ogen
  • Waterige ogen
  • Pijn in de ogen
  • Oogafscheiding
  • Overmatig tranen
  • Jeukende ogen

De oorzaak van brandende ogen

Er kunnen jammer genoeg enorm veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een branderig gevoel in de ogen. In vrijwel alle gevallen is het te wijten aan een milieu situatie. Iemand die last heeft van branderige ogen ziet gemiddeld genomen een verbetering wanneer hij of zij zich naar een andere omgeving verplaatst. Denk hierbij aan een stoffige ruimte, bloedstelling aan felle zon of het roken van een sigaret.

Wanneer je ouder wordt produceren je ogen steeds minder “olie”. Omdat je ogen hier minder van aanmaken leidt het tot een snellere verdamping en kan dit branderige ogen veroorzaken. Een mogelijke andere oorzaak is wanneer iemand begint met nieuwe medicatie. In veel gevallen irriteert medicatie in negatieve zin de ogen. Wanneer dit bekend klinkt dan moet je direct medische hulp inschakelen.

Behandeling van branderige ogen

Het verplaatsen van omgeving kan een positief effect hebben en het gevoel deels of volledig wegnemen. In bijna alle gevallen in dit het onderliggende probleem. Je kunt verder een koele kompres om de ogen aanbrengen om het gevoel te verlichten. Je zou ook gebruik kunnen maken van “kunst tranen”, dit kun je 4 tot 6 keer per dag gebruiken om de symptomen ter verlichten.

Er zijn ook oogdruppels beschikbaar die zeggen het probleem te verhelpen. Sommige oogdruppels maken dit oogprobleem echter erger dan dat ze waren. Het is dus belangrijk om te weten welke oogdruppels je moet gebruiken. De door een arts voorgeschreven antihistaminica (oogdruppels, zalfjes) kunnen een gunstig effect hebben op de behandeling van het probleem.

Wanneer je tevens last hebt van oogafscheiding die een dikke groene kleur heeft is het verstandig om contact te zoeken met je huisarts. Als je een overmatig felle reactie of fel licht ervaart (fotofobie) dan is het tevens verstandig om medische hulp te zoeken.