fotofobie

Fotofobie wordt ook wel lichtgevoeligheid genoemd en heeft als symptoom dat je niet goed tegen (fel) licht kunt. In de meeste gevallen dan, er zijn ook mensen die geen enkele vorm van licht kunnen verdragen. Deze overgevoeligheid kan voor zonlicht, lampen of vlammen zijn.

De mens heeft van nature de neiging om de ogen te sluiten of te gaan knijpen met de ogen wanneer er fel licht op komt, dit zal ongetwijfeld iedereen herkennen, ook wanneer je geen oogproblemen hebt. Hiervoor zijn er diverse redenen te bedenken. Fotofobie is geen ziekte of aandoening, daardoor is het grootste probleem de onderliggende oorzaak. Iedereen kan last hebben van fotofobie, of je nu jong bent of al flink op leeftijd. In dit artikel komen de symptomen, oorzaken en natuurlijk de behandeling tegen fotofobie aan bod.

De symptomen van fotofobie

Wie last heeft van fotofobie kan dit gemakkelijk herkennen. De overgevoeligheid voor (fel) zonlicht is te herkennen aan:

  • De behoefte om de ogen te sluiten bij (fel) licht
  • Knijpen met de ogen en scheel kijken
  • Ongemakkelijk en branderig gevoel
  • Tranende ogen

Het kan in uitzonderlijke gevallen zo zijn dat je geen symptomen van de opsomming hierboven herkent, behalve dan de overgevoeligheid voor licht. Het kan ook zijn dat je de ene dag veel last hebt van licht en de andere dag een stuk minder. Iedereen is namelijk uniek, en geen enkel oog is hetzelfde. De symptomen hangen daarom vaak af van een onderliggend probleem.

Wat is de oorzaak van fotofobie?

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom iemand last zou kunnen hebben van fotofobie of een overgevoeligheid voor (fel) licht. Zoals hierboven vermeld is gaat het niet om een oogziekte of aandoening. Een voorbeeld hiervan zou een ontsteking of infectie kunnen zijn dat de ogen irriteert. Ook kan fotofobie een symptoom zijn van een onderliggend probleem zoals migraine of een virale ziekte.

Daarnaast kan de kleur van de ogen invloed hebben op de gevoeligheid van licht. Zo ervaren mensen met lichte gekleurde ogen verschillende niveau’s van lichtgevoeligheid ten opzichte van mensen met donkere ogen. Een logische verklaring zou het ontbreken van het pigment in de ogen van mensen met lichte ogen. Wanneer iemand dus donkere ogen heeft zou dit een verklaring kunnen zijn voor het feit dat iemand met lichte ogen een andere lichtgevoeligheid ervaart.

Hoe kun je fotofobie behandelen?

Om het ongemak van fotofobie te verzachten kun je het beste de onderliggende oorzaak aanpakken. Wanneer de onderliggende oorzaak wordt weggenomen daalt de overgevoeligheid voor (fel) licht en zal de fotofobie afzakken of in het beste geval helemaal verdwijnen. Is de oorzaak bijvoorbeeld te wijten aan medicijngebruik dan kun je het beste met de arts overleggen of je wellicht een andere vorm van medicatie kunt krijgen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je van nature gevoeliger bent voor licht. Een zonnebril in combinatie met UV-bescherming of een goede hoed zal het directe felle licht doen afzwakken waardoor de klachten afnemen. Er kan zelfs een “contactlens prothese” worden aangemeten in de kleur van jou ogen. Hoe dan ook is het in alle gevallen verstandig om de oogproblemen voor te leggen bij de huisarts of oogarts. Samen kun je tot een passende oplossing komen!