bril of lenzen

De laatste dagen hebben veel mensen last van de pollen, een lekker terrasje in de zon, de bloemetjes in bloei en rokjesdag! Maar wat is verstandig? Een bril of lenzen met hooikoorts? Het weer is de afgelopen tijd heerlijk, maar bij veel mensen die hooikoorts hebben komt er ook een boel ellende bij kijken. Het gaat altijd gepaard met irritaties aan de ogen, maar wat kun je doen om het dragelijk te maken? In dit artikel geven we je bruikbare tips!

In het voorjaar zie je het stuifmeel van allerlei soorten planten, bloemen en gras rond vliegen. Wanneer je daar gevoelig voor bent, dan krijg je last van hooikoorts. Dit stuifmeel staat bij iedereen die last heeft van hooikoorts bekend als pollen. Naast geïrriteerde ogen heeft het veel weg van een stevige verkoudheid. Een loopneus, niesbuien en tranende ogen. Niet fijn, al helemaal niet als je lenzen draagt.

Lenzen kunnen hooikoorts versterken

Als je lenzen draagt en hooikoorts hebt dan heb je vaak meer last omdat de normaal zo comfortabele zuurstofdoorlatende lenzen nu niet alleen zuurstof doorlaten, maar ook het stuifmeel (of pollen) waardoor de allergische reactie versterkt wordt.

Het stuifmeel nestelt zich tussen de ogen en de lenzen wat voor extra jeuk en irritatie zorgt. Hierdoor ga je vaak automatisch in de ogen wrijven waardoor het problemen alleen maar groter worden. Daarnaast kun je door het wrijven ook nog eens je lens verliezen.

De bril is een goede vervanger

Wanneer je lenzen draagt dan kun je het beste een zonnebril dragen om direct contact met het stuifmeel te voorkomen. Op die manier voorkom je dat de klachten verergeren. Het is trouwens altijd handig om ook een bril bij je te hebben als je lenzen draagt. Bijvoorbeeld als je gaat zwemmen of in het vliegtuig zit.

Maar lenzen kunnen ook!

Contactlenzen en hooikoorts is dus geen fijne combinatie, maar er zijn toch een aantal tips die je in acht kunt nemen om de klachten zoveel mogelijk te beperken.

  • Druppel de ogen vaak om de pollen als het ware uit de ogen te spoelen.
  • Ga naar buiten wanneer het net heeft geregend, veel schonere lucht dan voor de regen.
  • Draag daglenzen om iedere dag met een nieuw setje lenzen te beginnen. Heel hygiënisch!
  • Boek een vakantie vlak bij de zee, daar zijn veel minder pollen.
  • Bekijk met je opticien of nachtlenzen iets voor jou zijn, deze corrigeren de ogen als je slaapt, hierdoor heb je overal geen lenzen nodig maar zie je toch alles scherp.
  • Neem een douche voor het slapen gaan, zo was je de pollen uit je haar waardoor de klachten verminderen.
  • Draag een zonnebril om direct contact met stuifmeel te voorkomen.
  • Droog je was in de droger in plaats van buiten, zo voorkom je dat er pollen op de kleding komt.