slechter zien door bril

Je kent ze vast wel, mensen die zeggen dat je nog slechter gaat zien wanneer je een bril draagt. Maar maakt een bril je ogen zwakker? Op een dag lijk je kilometers ver weg te kunnen zien en de volgende dag kun je zelfs de grootste billboards lezen.

Of het nu dichtbij of ver weg is, veel mensen geven de bril de schuld aan hun afnemend gezichtsvermogen. Als je ogen zwakker worden of als je denkt dat een bril je ogen kan verergeren, kun je opgelucht zijn met het antwoord op deze vraag: Nee, een bril maakt je ogen niet slap.

In dit artikel lees je waarom dit oude verhaal fictie is, net zoals enkele mogelijke oorzaken van deze mythe. Als jij of één van je vrienden moeten overtuigen dat een bril hun algehele gezichtsvermogen ten goede komt, is de correctiebril een geweldig hulpmiddel.

Waarom niet?

Zonder in te veel wetenschap te raken, heeft het allemaal te maken met de aandoening die presbyopie wordt genoemd. Kortom, de lens van elk oog moet kunnen buigen om op verschillende objecten scherp te kunnen stellen. Naarmate je ouder wordt, worden je lenzen dikker, zodat je niet zo goed meer kunt scherpstellen.

De oorsprong van deze mythe

Deze vraag komt voort uit een hele reeks “bril mythen” die ervoor hebben gezorgd dat mensen jarenlang geen bril meer kregen. Er zijn redenen waarom deze mythen nog steeds worden gebruikt, maar hier zijn twee verschillende redenen waarom deze specifieke mythe nog steeds de ronde doet:

bril scherp zien

Correlatie: Veel mensen beginnen pas een bril te dragen wanneer hun gezichtsvermogen afneemt. De meeste mensen die beginnen met het dragen van een bril zullen binnenkort een verdere achteruitgang van hun gezichtsvermogen hebben. Ze schrijven het ten onrechte toe aan het dragen van een bril.

Wennen aan een bril: de tweede reden zou kunnen zijn dat mensen zich plotseling bewust zijn van hoe een duidelijke beeld eruit ziet. Als je al jaren naar wazige foto’s kijkt raken je hersenen daaraan gewend, en zo kunnen ze als het ware raden waar je naar kijkt. Zodra je gezichtsvermogen is hersteld door middel van een bril, zie je het contrast tussen helder zicht en wazig zicht ineens heel dramatisch. Je geest gebruikt deze trucs om je te overtuigen dat je beter kunt zien dan je in staat bent. Een bril zal echter alleen je zicht verbeteren en je te helpen.